4 lichide vitale pentru sanatatea autoturismului tau

( OUT Autohut ) 4 lichide vitale pentru sanatatea autoturismului tau

O masina nu functioneaza asa cum trebuie decat daca ii oferi atentia cuvenita. Cu cat ai mai multa grija de componenetele sale, cu atat autoturismul tau va ramane pentru mai mult timp intr-o stare de functionalitate excelenta. Sunt foarte multe lucruri de urmarit, de aceea iti recomandam sa nu sari peste absolut nicio revizie tehnica, pentru ca nimic nu poate fi mai frustrant decat o masina avariata din cauza lipsei de interes pentru ingrijirea sa. Astazi vom vom insira o lista cu cele mai importante lichide pentru un autoturism, cum contribuie la buna functionarea a acestuia si ce se intampla in cazul in care le ignori:

  1. Antigelul

Mitul conform caruia antigelul nu este necesar decat iarna este cat se poate de fals. Prin menirea sa, antigelul este vital pentru autoturismul tau atat iarna, cat si vara. De ce? Pentru ca este o protectie excelenta pentru motor, atat impotriva inghetului, cat si impotriva supraincalzirii. Pentru ca de obicei, acesta se achizitioneaza intr-o forma foarte concentrata, ai grija sa citesti cu atentie instructiunile de pe ambalaj si sa il diluezi cu apa distilata, in functie de instructiunile producatorului. Grija mare la continutul lichidului de racire pe care il folosesti, pentru ca anumite substante din compozitia sa pot afecta buna functionare a motorului.

2. Uleiul de motor

Este unul dintre cele importante lichide pentru un motor pe baza de combustie, pentru ca faciliteaza frecarea mai usoara dintre partile metalice ale acestuia. Pe langa aceasta caracteristica principala, uleiul de motor joaca un rol la fel de important si in racirea motorului, asigurand cu succes aproximativ 25% din aceasta treaba. Mai mult decat atat, in compozitia unui ulei de motor bun vom gasi si un detergent special, ce curata in profunzime traseele de resturi metalice, rezultate in urma frecarii.

3. Uleiul de frana

Atunci cand pui frana, apasand pedala aferenta, lichidul de frana asigura transmiterea acestui semnal catre sistemul de franare al autoturismului. In cazul in care nu ar exista lichidul de frana, uzura componentelor din intreg sistemul de franare s-ar produce mult mai rapid. In timp, lichidul de frana isi pierde treptat din proprietati. De aceea, trebuie sa il schimbi o data la 4 ani, sau o data la 120.000 de kilometri parcursi. Sistemul de franare poate suferi cu timpul pierderi ale lichidului de frana, iar unul dintre cele mai vizibile simptome ale acestui fapt consta in coborarea involuntara a pedalei de frana, ca urmare a lipsei de presiune.

4. Uleiul pentru cutia de viteze

Pentru a fi sigur ca sistemul de transmisie al autoturismului tau functioneaza intotdeauna la cei mai buni parametri, trebuie sa schimbi lichidul pentru cutia de viteze. Cu timpul, acest lichid este afectat de diferite pilituri de fier, rezultate in urma frecarii pinioanelor. In functie de tipul cutiei pe care autoturismul tau o are, automata sau manuala, trebuie sa tii cont de urmatorul aspect: uleiul de motor pentru cutia manuala de viteze se schimba mai rar decat in cazul unei cutii automate. Un lichid benefic pentru cutia de viteze inlatura coroziunile aparute si raceste cutia de viteze, de aceea este indicat sa ceri sfatul unui specialist, sau sa consulti manualul tehnic al autoturismului, atunci cand cumperi pentru prima data un lichid pentru cutia de viteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *